Hotel Balneario Las Arenas

El Hotel Balneario Las Arenas se encuentra ubicado en una manzana rectangular delimitada por la Avda. Eugenia Viñes, la Avda. de Neptuno, el paseo marítimo y la orilla de la playa de Las Arenas en la ciudad de Valencia, sobre lo que en su día fue uno de los espacios más emblemáticos y queridos por los valencianos, el Hotel Las Arenas - Baños de Ola.
El proyecto, obra de los arquitectos Nebot, Alfaro y Amorrortu, nace con el deseo de devolver a esta zona el esplendor de antaño y tomando como base el modelo arquitectónico de los pabellones que albergaron el antiguo balneario ha procedido a la reconstrucción de lo que aún quedaba en pie.
El conjunto se estructura en cuatro zonas bien diferenciadas: zona hotelera, zona de eventos, zona deportiva y balnearia y zona ajardinada.
La zona hotelera está constituida por una nueva edificación organizada en nueve niveles y formada por tres módulos adosados en planta con forma de U abierta hacia la playa.
La zona de eventos está formada por dos edificios gemelos de planta rectangular: uno de ellos, ya existente y protegido patrimonialmente por el Ayuntamiento de Valencia, se ha rehabilitado totalmente. El otro, se ha construido idénticamente sustituyendo al desaparecido en un bombardeo en 1938.
Estos edificios albergan salas multiusos, un auditorio con una capacidad de 600 espectadores y salones con capacidad para 1.000 personas.
La zona deportiva y balnearia, se encuentra articulada en torno a un edificio central totalmente rehabilitado que puso en pie Gutiérrez Soto a principios de los años 30, ganador de múltiples premios en su día, ha sido recuperado hasta el último detalle con la mayor fidelidad al espíritu de su arquitecto. El edificio, envuelve un vaso de piscina de 600 m2 y consta de una zona cubierta dedicada a SPA y gimnasio, y una zona descubierta que alberga una gran terraza, piscina infantil y zona de SPA exterior rodeada de jardines.
El conjunto de edificios del hotel, se hallan distribuidos en el interior de una parcela ajardinada de más de 20.000 m2 que alberga el conjunto de especies del antiguo balneario (palmeras, tamarindos, jacarandas, etc.) con más de 100 años de antigüedad.



Hotel W-Vela (Barcelona)

Una arquitectura que impresionante con vistas inigualables

The 5-star Hotel W in Barcelona, designed by the prestigious architect Ricardo Bofill and more popularly known as the Sail Hotel because of its shape, was opened in October 2009.

The building is a reference in the hotel industry because of its location next to the new mouth to the Port of Barcelona and on a plot of land gained from the sea, because of its creative, innovating design inspired in a ship sail and its installations.

It has a constructed surface of almost 50,000 square metres, distributed over a lower ground floor plus 26 floors of guest rooms, meeting rooms, assembly halls, cafeterias, author's cuisine restaurants, Sky Bar, gymnasium, swimming pools and various other installations all under the platform of more than 6,200 transitable square metres.

Geometrically it is made up of four easily-recognisable elements.

  • The Sail: this is the most characteristic element that holds the guest rooms, all with views over Barcelona, the open sea or the port.
  • The Atrium: is an intersecting twin cube, through which the hotel is accessed. It also contains guest rooms.
  • The Podium: is a formal 17,812 square-metre platform that supports the Sail and Atrium. This element contains all the most important hotel services and installations.
  • Parking Lot is on the south side, with 17,835 square metres, providing capacity for 745 vehicles. Its roof forms Rosa dels Vents Square.

The Hotel is included within a complex of over 64,000 square metres of urban development that reorganises the surroundings and connects it to the marine promenade coming from the Barcelona Olympic Port. 


Remarkable aspects

  • The hotel installations include 473 guest rooms, meeting rooms, assembly halls, and author's cuisine restaurants among other elements.
  • The hotel location marks it as a worldwide reference.
  • Its differentiating design has earned it the name of Sail Hotel.

Client: Nova Bocana Barcelona

Start date: 2006

End date: 2009


Porta Fira Tower (Barcelona)

A design based on the old Venetian towers

Together with the Realia Tower in Barcelona, the Porta Fira Hotel is a skyscraper located in the Plaza de Europa in the Hospitalet de Llobregat Municipality in the Province of Barcelona.

The Torres Porta Fira Project is a complex of 80,107.67 constructed square metres consisting of two 117-metre high towers, which make them the highest skyscrapers in the municipality and the fifth highest in the Barcelona metropolitan area. One tower is intended to be a hotel and the other for office use.

The Santos Porta Fira Hotel was designed by Toyo Ito and the b720 Arquitectos studio, lead by Fermín Vázquez and has a total constructed surface area of 34,688 square metres, distributed over 26 floors.

The Santos Porta Fira Hotel design is based on the organic form of the lotus flower and has a certain similarity to a tree trunk which was often the case in some of the works of the famous architect Gaudi.

It possesses different forms depending on from where it is observed and it is characterised by its exterior finish of an intense red aluminium pipe latticework. The relationship between hinge joints, aluminium piping and structure mean that the project is adapting in a continuous, regulated fashion throughout the façade, expressing rotation, translation and growth as height is gained.

The façade consists of a double skin, in which the interior wall is made up of a sealed enclosure by means of a curtain wall system, whereas the exterior wall employs independent red aluminium pipes that adapt to the tower geometry.

The second tower has a constructed surface area of 45,420 square metres and is intended to be used as offices. It has orthogonal geometry. It is a volume incorporating a subtly offset glass curtain wall, the vertical red core of which has an organic form and becomes a reflection of the hotel tower.

The tower complex is complemented by a commercial zone located at street level on the office tower ground floor. 


Remarkable aspects

  • They are strategically positioned and form the entrance gateway to L´Hospitalet from the El Prat Airport.
  • It gained the Emporis Gold Skyscraper Award.

Client: Torres Porta Fira

Start date: 2006

End date: 2009